Äldre man som äter mikrovågsvärmd mat framför en mikrougn

Matvanor i Västernorrland: en analys av ökade matpriser och hälsa

2024-05-03 12:06

Med de senaste årens inflation och de följande matprisökningarna är det av intresse att undersöka om det finns något samband mellan de stigande matpriserna och befolkningens matvanor. I en rapport från Region Västernorrlands undersöks detta samband, med fokus på förändringar i matvanor sedan 2018.

- Att analysera samband, särskilt när det gäller konsumtionsmönster och prisförändringar, är alltid en utmaning. Faktorer som påverkar, kända som störfaktorer, kan vara svåra att isolera och kontrollera. Trots detta kan vi observera och reflektera över hur matvanorna har utvecklats över tid. För Västernorrlands del så verkar det som att länsbornas matvanor gradvis har försämrats, säger Jonas Englund, folkhälsoanalytiker, Region Västernorrland.

I Västernorrland har sen 2012 individer i åldrarna 40, 50 och 60 år deltagit i hälsosamtal och svarat på frågor om sina matvanor. Genom att använda svaren på dessa frågor har ett kostindex beräknats enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

- En första observation visar en negativ trend i matvanorna sedan 2018. Det verkar som att länsbornas matvanor gradvis har försämrats från och med detta år. Genom att studera kostindexet år för år kan vi se denna nedåtgående trend, säger Jonas Englund.

Beror försämringen på ökade matpriser?

Det är svårt att fastställa om nedgången i matvanor accelererade när matpriserna började öka. Från och med mars 2022 ökade matpriserna stadigt, med en årlig takt på cirka fem procent och toppade på 25 procent i början av 2023. Genom att analysera samma data månad för månad verkar den negativa trenden i matvanor intensifieras något när inflationen började ta fart.

Att dra slutsatser om huruvida denna försämring i matvanor beror på ökade matpriser är dock komplicerat. Samtidigt med prisökningarna inträffade en annan stor världshändelse: Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Detta gör det svårt att urskilja effekterna av dessa händelser på befolkningens näringsintag.

- Vi bör också överväga att det kan finnas en viss fördröjning från det att prisökningarna börjar tills dess att befolkningens matinköpsbeteenden påverkas. Som en försiktig slutsats kan vi säga att matvanorna i Västernorrland tycks ha försämrats stadigt sedan 2018, och denna negativa trend verkar ha förstärkts sedan matpriserna började stiga i början av 2022, säger Jonas Englund.

Ytterligare forskning på området behövs

Att förstå sambandet mellan matpriser och matvanor är av stor betydelse för att utforma effektiva strategier för att främja hälsosamma matvanor och för att möta utmaningarna med ökande matpriser. Ytterligare forskning och analys behövs för att bättre förstå dessa komplexa samband och för att utveckla lämpliga åtgärder för att främja en hälsosam och hållbar livsstil i Västernorrland och liknande regioner.

Matvanor i Västernorrland (rvn.se)


Tillbaka till toppen